El teu PLE

El PLE (terme provinent de l’anglès, Personal Learning Environment, o en català, Entorn Personal d’Aprenenatge) fa referència a com les persones aprenem. Des de sempre aprenem del nostre entorn, però mai com ara ho hem tingut tant fàcil d’accedir a fonts que són del nostre interès. Aquest entorn el configuren eines, continguts i persones que formen la nostra xarxa social d’interessos i de creixement personal. El PLE és ric, dinàmic i ens permet desenvolupar la creativitat.

Pràcticament, tots tenim un PLE i el fet d’usar eines digitals a qualsevol moment des de qualsevol lloc ens permet de registrar-ne els usos i prendre’n consciència de com ens ajuda a aprendre. Així, el nostre aprenentatge pot ser autoregulat, fixant-ne objectius, estratègies, processos i la responsabilitat de la seva gestió.

Possibilita que molts estudiants i professionals estenguin els seus apunts més enllà de l’àmbit formal, aprofitant l’aprenentatge informal i no formal. Permet fer públic el que aprenem i mostrar com combinem les diverses fonts. La comunicació i el diàleg amb els altres hi tenen una gran importància i trobem interlocutors que ens són d’interès. Pensadors com Darwin, Voltaire o Erasme ja mantenien relacions epistolars molt intenses per compartir, contrastar i enriquir les seves reflexions.

Ampliació en els següents enllaços:

Esquema d’un possible PLE, 2011.

Un temps PLE, 2009.

 

8 comentaris

 • Silvia Caballeria

  14/12/2011 8:24

  Personalment m’ha ajudat molt a crear-me el meu ple SIMBALOO, una eina que permet classificar els enllaços útils personals i professionals, per temes o camps d’interès

 • Felisa Tébar

  13/10/2011 16:36

  Hola:
  He empezado este año educación infantil y hemos hecho nuestro PLE en el momento inicial de curso. Como estamos haciendo una actividad semanal de escribir en nuestros blogs lo aprendido en clase relacionado con información de hayamos leído, mirado, buscado, comentado,…me pareció interesante tu entrada y he puesto un enlace en mi entrada que lleva a tu blog.
  Muchas gracias por tu aportación

 • Antoni Perulles i Rull

  07/10/2011 7:17

  Llegeixo “Tecnologia amb metodologia” i la comentaré al blog:

  http://planacogidaunedtortosa.blogspot.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús