Sharenting = compartir + paternitat

dimecres, 11/01/2017

Ja s’utilitza el concepte Sharenting (la combinació en anglès de compartir i paternitat) per referir-se a la informació que els pares comparteixen dels seus fills a les xarxes. Són especialment sensibles les dades personals que es relacionen al menor. Passen a formar part de la seva identitat digital i en algun moment poden condicionar el seu desenvolupament personal, social i laboral. Els adults actuals no vam ser educats en aquest entorn i no teníem tantes imatges de petits, però no les compartíem amb familiars, amics, coneguts i desconeguts com podem fer ara, amb un clic, a la xarxa.

Per això, recomanem reflexionar i gestionar la privacitat i seguretat amb prudència. Des del moment que pengem la imatge d’un menor en un entorn digital on hi ha altres persones, en podem perdre el control (encara que sigui del tipus Snapchat on se suposa que s’esborra amb el temps). Així, es interessant tenir presents 3 aspectes abans de fer el pas: 1. Pensar si ens agradaria veure aquella imatge a la portada d’un diari 2. Com pot afectar-nos al cap d’un temps i 3. Els usos no previstos que en poden tercers, com la publicitat o l’assetjament. La viralitat descontrolada en aquest aparador sol ser conseqüència d’accions poc reflexionades en moments d’eufòria.

En qualsevol cas, és determinant desenvolupar aquest aprenentatge reflexiu conjuntament amb els menors per a que vagin elaborant el seu criteri, que és en definitiva el que posaran a prova quan creixin i prenguin les seves decisions. És important no perdre ocasions per  parlar de les conseqüències que poden tenir certa sobreexposició, la geolocalització de la nostra posició o l’etiquetatge sense permís. A mesura que se’n pren consciència s’observa un desplaçament progressiu cap a grups més reduïts i propers (de xarxes socials a serveis de missatgeria). És una bona ocasió per educar en el món digital amb actitud saludable, ètica i crítica.

TV3: “Sharenting”: la moda de compartir els fills a les xarxes genera debat 

C1rEk3GWgAEjTnm

Diari de l’Educació: Pengem centenars de fotos dels fills a les xarxes socials: on queda la privacitat? 

CySGt4xWgAEbsl4

Setmana del Llibre en Català

dimecres, 14/09/2016

Hem gaudit d’una interessant i constructiva conversa sobre amb , autora d’Educar sense cridar i , experimentat pare i periodista, a  en la 34a edició de a Setmana del Llibre en Català. Una esplèndida edició que ha mostrat la riquesa i diversitat de l’edició en català i que alhora permet teixir complicitats entre públic, entitats i autors.

 settset

Un resum a https://storify.com/JordiJubany/a-la-setmana-del-llibre-en-catala

 

Entrevista al Diari ARA

dissabte, 25/06/2016

Comparteixo una entrevista feta pel Diari ARA.

Jordi Jubany: “No ens han preguntat si volíem ser ciutadans digitals però ho som”.

16040503CA2 Versió electrònica


Versió paper

He vist coses que vosaltres mai creuríeu

divendres, 19/02/2016

He vist coses que vosaltres mai creuríeu: cartes manuscrites a la bústia de casa, enciclopèdies enormes que consultava sovint, la màquina d’escriure on corregia manualment els errors, carrets de fotografies de dotze, vint-i-quatre i trenta sis negatius, pals que no eren de selfie, cintes de casset que rebobinava amb un bolígraf, el discman que avançava una a una les cançons, tocadiscos, pel·lícules de vídeo en formats VHS, Betamax i 2000,  rellotges amb calculadora incorporada, el teletext que informava dels resultats esportius i dels de la loteria, televisors que només tenien dos canals i a vegades també dos rombes, ordinadors de sobretaula amb pantalles de dos colors i videoconsoles que en tenien fins a setze, disquets flexibles de cinc i quart i de tres i mig polsades, telèfons fixes de rodeta que no necessitaven bateria, wifi ni cobertura, telèfons mòbils que no eren intel·ligents (com si ara ho fossin)… I de ben segur que vosaltres veureu coses que mai creuré.

I és que anem canviat amb l’apropiació de noves tecnologies.

FenD portada

#LaFamíliaenDigital

La Família en Digital

dijous, 11/02/2016

La família d’avui viu també en digital. I és que la societat canvia de pressa i les noves tecnologies arriben a tots els sectors i a totes les persones. La proliferació de mòbils, tauletes i ordinadors connectats a Internet està canviant la nostra forma d’organitzar-nos, divertir-nos, llegir, aprendre, comunicar-nos, cuidar-nos i, fins i tot, de viatjar.

El llibre La família en digital, ens convida a pensar què estem fent i com ho estem fent, tal com diu en Carles Capdevila al pròleg; si ens apropem a la tecnologia com un problema o bé com una oportunitat que podem aprofitar. I cadascú des de la seva mirada particular. Es tracta d’un llibre útil per reflexionar sobre com les diverses generacions podem acostar-nos plegats a la cultura digital (creant, participant, compartint) i ens orienta, per tal de saber gestionar la dispersió i la desconnexió.

El text posa de relleu la importància d’entendre el nou entorn perquè té conseqüències a les nostres vides. Posem dos exemples de mal ús de les xarxes socials: 1. El Barça descarta el fitxatge d’un jove futbolista que havia fet uns tuits ofensius i 2. Despatxen un professor universitari (una persona adulta i, se suposa, amb més criteri) per haver insultat a les xarxes socials.

F1

La biblioteca a la societat digital

divendres, 11/12/2015

Avui en dia la digitalització ja ha modificat la manera d’accedir i de tractar la informació que tenim a l’abast. Internet i les xarxes socials ens obren un món de possibilitats per arribar a noves fonts i els dispositius mòbils ens permeten guardar una bona biblioteca, una discoteca i, fins i tot, una ludoteca a dos clics. Així la manera de llegir, escriure, aprendre, jugar i comunicar-nos canvia a la societat digital. La biblioteca de tota la vida té l’oportunitat de complementar-se amb els nous textos i suports digitals facilitant experiències lectores més sensorials, flexibles i socials. Obre tot un ventall d’opcions que van des de la curació de continguts (selecció i cura per a un públic determinat), la difusió de llibres a partir dels booktrailers (anuncis audiovisuals que poden fer els mateixos usuaris) o dels booktubers (lectors que fan recomanacions en format de vídeo). La biblioteca a la societat digital fa possible experimentar la tendència global de passar d’oferir productes a serveis. Val la pena conèixer el nou portal ebiblio catalunya.ebiblio.es que facilita el servei de préstec de llibres digitals per a diversos suports.


Presentació Idees, estratègies i recursos per acostar la biblioteca a la societat digital

CUMRJrYW4AAFuHm

Documentació: http://issuu.com/xarxabibliotequesescolarsbcn/docs/xerrada_jordi_jubany_nov2015

ENTORNS PER APRENDRE

divendres, 9/10/2015

Aprenem cada dia. Aprenem amb les persones. Aprenem dins i fora de les institucions educatives.  Aprenem amb les velles i belles tecnologies i amb les més noves i sorprenents.  Aprenem al llarg, ample i profund de la vida. L’aprenentatge pot esdevenir a qualsevol espai i en qualsevol moment. Pràcticament totes les persones podem aprendre a qualsevol edat i cultura. Més que mai vivim a la societat de l’aprenentatge. I el nostre entorn ens condiciona com aprenem en tots els àmbits de la vida. Conèixer les característiques dels espais que ens envolten ens ajuda a dissenyar els escenaris, les aules i els elements desenvolupar-nos. Tots i totes podem pensar i dissenyar el nostre entorn personal d’aprenentatge.

1012081_593903364035983_1933414562_n

L’ús de la tecnologia pot enriquir el nostre entorn i el seu abús desequilibrar l’accés a d’altres estímuls.

Mobilitzats

dijous, 19/02/2015

Quant de temps transcorre des que et despertes fins que agafes el telèfon? Quantes vegades mires el mòbil al llarg del dia? T’afectaria estar una setmana sense Internet? Cada vegada som més els que estem mobilitzats, tot i que potser ens truquem menys.  En canvi, utilitzem el telèfon per fer fotografies, per consultar els mapes, per comprar, per cuidar-nos, per compartir o per queixar-nos en els grups de conversa. Estem mobilitzats per associar-nos, estem mobilitzats per fer país i… estem mobilitzats per aprendre? Podem pensar el potencial educatiu dels dispositius mòbils més enllà de l’oci i el lleure. Enguany el programa mSchools (del Mobile World Capital i la Generalitat) presenta el Mobile History Map, un mapa col·laboratiu on l’alumnat de Catalunya georeferencia elements patrimonials del seu poble o ciutat. Una oportunitat per a que les illes d’informació es converteixin en nodes de coneixement d’una societat en xarxa.


Presentació Informe Sociedad de la Información en España 2014.

B8TFU43CIAASAMb

Aplicació de control sensorial presentada a la BETT de Londres.

I tu, què busques?

dijous, 18/12/2014

Actualment la majoria de cerques digitals les fem en un omnipresent cercador que ens ajuda a pescar en un oceà en plena tempesta, que democratitza l’accés a la informació més enllà dels volums de l’enciclopèdia de casa. Com a ciutadà m’agradaria que l’empresa fos un servei públic, com a divulgador m’agradaria que n’utilitzéssim d’alternatives, com a educador m’agradaria que coneguéssim més estratègies i criteris de cerca, com a investigador m’agradaria que alliberessin les dades de forma agregada. Estem parlant de dades que resten guardades com l’historial de tot el que cadascú ha buscat ( https://history.google.com ) , de tot el que hem buscat com a país o com a humanitat (2014 en cerques https://www.google.es/trends/2014/ ) i potser el que un dia buscarem. T’has cercat tu, la teva institució o entitat? Gestiones la teva identitat digital?

2014

2014 Zeitgeist, que significa esperit del temps en alemany.

La lectura en digital

dimecres, 26/11/2014

És una sort pertànyer a una generació que ha conegut la societat abans i després de l’expansió de la digitalització i d’internet. Avui podem continuar gaudint la lectura en paper i combinar-la amb la lectura en pantalles, en funció del moment, del lloc o del tipus de lectura que volem fer, la qual cosa diversifica i enriqueix les nostres pràctiques lectores. La lectura connectada ens permet aprofitar una biblioteca gairebé infinita de textos, imatges i recursos com diccionaris, enciclopèdies i traductors. I accedir a d’altres lectors d’arreu que socialitzen les seves experiències lectores. És clar que davant de tantes dades i oportunitats necessitem desenvolupar noves habilitats i estratègies per esdevenir lectors crítics i competents.

Felicito el quart aniversari del Diari Ara, que des del primer moment va ser pensat en paper i en digital.Presentació de la taula rodona Lecxit “Lectura i èxit educatiu” celebrada al CaixaFòrum.

Maleta-taronja

Maleta pedagògica Lectura en Digital, una introducció del món digital a les aules.