ENTORNS PER APRENDRE

divendres, 9/10/2015

Aprenem cada dia. Aprenem amb les persones. Aprenem dins i fora de les institucions educatives.  Aprenem amb les velles i belles tecnologies i amb les més noves i sorprenents.  Aprenem al llarg, ample i profund de la vida. L’aprenentatge pot esdevenir a qualsevol espai i en qualsevol moment. Pràcticament totes les persones podem aprendre a qualsevol edat i cultura. Més que mai vivim a la societat de l’aprenentatge. I el nostre entorn ens condiciona com aprenem en tots els àmbits de la vida. Conèixer les característiques dels espais que ens envolten ens ajuda a dissenyar els escenaris, les aules i els elements desenvolupar-nos. Tots i totes podem pensar i dissenyar el nostre entorn personal d’aprenentatge.

1012081_593903364035983_1933414562_n

L’ús de la tecnologia pot enriquir el nostre entorn i el seu abús desequilibrar l’accés a d’altres estímuls.

La família en digital

dijous, 25/06/2015

Avui en dia les famílies fem servir recursos, eines i aplicacions de la cultura digital. La incorporació a les llars de tauletes, mòbils, videoconsoles i ordinadors, més enllà de l’afany consumista, obre un món de possibilitats per aprofitar i compartir. Internet i la societat digital aporten noves maneres de veure, viure, pensar i sentir el món que afecten allò que fem normalment a les llars: organitzar-nos, llegir, escriure, divertir-nos, aprendre, comunicar-nos, cuidar-nos o viatjar. En aquest entorn, que canvia de forma accelerada, necessitem pactar criteris per no perdre’ns amb les noves tecnologies, que han vingut per quedar-se. Hem d’aprendre a gestionar la privacitat, la seguretat, el conflicte, els drets i els deures que tenim com a ciutadans digitals que ja som.

thedigitalfamily

Guia d’Educació Digital (Ajuntament de Barcelona)

Guia per a educar saludablement a una societat digital (Hospital Sant Joan de Déu)

La Policía propone un contrato entre padres e hijos para el uso de Internet (“Policía Nacional)

Mobilitzats

dijous, 19/02/2015

Quant de temps transcorre des que et despertes fins que agafes el telèfon? Quantes vegades mires el mòbil al llarg del dia? T’afectaria estar una setmana sense Internet? Cada vegada som més els que estem mobilitzats, tot i que potser ens truquem menys.  En canvi, utilitzem el telèfon per fer fotografies, per consultar els mapes, per comprar, per cuidar-nos, per compartir o per queixar-nos en els grups de conversa. Estem mobilitzats per associar-nos, estem mobilitzats per fer país i… estem mobilitzats per aprendre? Podem pensar el potencial educatiu dels dispositius mòbils més enllà de l’oci i el lleure. Enguany el programa mSchools (del Mobile World Capital i la Generalitat) presenta el Mobile History Map, un mapa col·laboratiu on l’alumnat de Catalunya georeferencia elements patrimonials del seu poble o ciutat. Una oportunitat per a que les illes d’informació es converteixin en nodes de coneixement d’una societat en xarxa.


Presentació Informe Sociedad de la Información en España 2014.

B8TFU43CIAASAMb

Aplicació de control sensorial presentada a la BETT de Londres.

I tu, què busques?

dijous, 18/12/2014

Actualment la majoria de cerques digitals les fem en un omnipresent cercador que ens ajuda a pescar en un oceà en plena tempesta, que democratitza l’accés a la informació més enllà dels volums de l’enciclopèdia de casa. Com a ciutadà m’agradaria que l’empresa fos un servei públic, com a divulgador m’agradaria que n’utilitzéssim d’alternatives, com a educador m’agradaria que coneguéssim més estratègies i criteris de cerca, com a investigador m’agradaria que alliberessin les dades de forma agregada. Estem parlant de dades que resten guardades com l’historial de tot el que cadascú ha buscat ( https://history.google.com ) , de tot el que hem buscat com a país o com a humanitat (2014 en cerques https://www.google.es/trends/2014/ ) i potser el que un dia buscarem. T’has cercat tu, la teva institució o entitat? Gestiones la teva identitat digital?

2014

2014 Zeitgeist, que significa esperit del temps en alemany.

La lectura en digital

dimecres, 26/11/2014

És una sort pertànyer a una generació que ha conegut la societat abans i després de l’expansió de la digitalització i d’internet. Avui podem continuar gaudint la lectura en paper i combinar-la amb la lectura en pantalles, en funció del moment, del lloc o del tipus de lectura que volem fer, la qual cosa diversifica i enriqueix les nostres pràctiques lectores. La lectura connectada ens permet aprofitar una biblioteca gairebé infinita de textos, imatges i recursos com diccionaris, enciclopèdies i traductors. I accedir a d’altres lectors d’arreu que socialitzen les seves experiències lectores. És clar que davant de tantes dades i oportunitats necessitem desenvolupar noves habilitats i estratègies per esdevenir lectors crítics i competents.

Felicito el quart aniversari del Diari Ara, que des del primer moment va ser pensat en paper i en digital.Presentació de la taula rodona Lecxit “Lectura i èxit educatiu” celebrada al CaixaFòrum.

Maleta-taronja

Maleta pedagògica Lectura en Digital, una introducció del món digital a les aules.

Pacte per l´Educació

divendres, 29/08/2014

Aquesta setmana s’ha presentat la proposta de Pacte per l´Educació de Menorca. Durant dos anys, famílies, alumnes i professors han elaborat amb dedicació, il•lusió i compromís aquest document pensant en les competències que necessita un ciutadà del segle XXI. El Pacte té per objectius la concepció de l’educació com a servei públic amb equitat i qualitat, la integració de les famílies i la societat en la gestió dels centres, i l’adequació dels projectes als canvis socials i tecnològics. Vol servir per fer front al fracàs escolar i a l’abandonament prematur, que són elevats, en moments d’incertesa amb la LOMQE i el TIL. Defensen que, al marge dels idiomes que elegeixin segons el context social, “la llengua catalana, com a pròpia del territori, ha de ser la prioritària i majoritària”.Presentació petxa-kutxa sobre el Disseny d’entorns d’aprenentatge.

Com aprenem en un món digital? Els entorns personals d’aprenentatge (PLE)

divendres, 11/07/2014

Des de sempre tots tenim un entorn del que aprenem: la família, les amistats, l’escola, els mitjans de comunicació… Avui en dia, amb les noves comunicacions, aquest entorn s’ha eixamplat. Gràcies a la digitalització, la web 2.0 i les Xarxes Socials podem accedir a informació que no teníem a l’abast i a persones expertes que ens poden ajudar a un sol clic de distància. No podem separar amb una línia clara què aprenem connectats o desconnectats, en digital o presencialment, de l’educació formal o informal. De totes maneres, aprenem constantment al llarg i ample de la vida. Tots ho fem segons un model propi, una manera d’entendre aquests processos (perquè en algun moment hem passat per una escola i hem interioritzat aquest model). Però les formes d’aprendre i d’entendre l’aprenentatge són diverses i, més encara en un món digital. Les podem pensar, dissenyar i prendre consciència de com construim el nostre PLE (Personal Learning Environment), el nostre Entorn Personal d’Aprenentatge.Presentació a la Universitat d’Alacant: Entorns innovadors d’aprenentatge

Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia

dijous, 26/06/2014

En el marc de l’eix de “Pensament” del Tricentenari de Catalunya (1714-2014) es celebra a Tarragona el FIET: Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia.  El seu lema és prou significatiu: nous escenaris d’aprenentatge des d’una visió transformadora. Planteja a partir de reunions, conferències, tallers i fires com han de ser els escenaris de coneixement en un entorn digital. Més de 100 experts internacionals i de les universitats catalanes han desenvolupat 11 línies de treball que posen en valor les experiències d’aquí i contrasten experiències d’arreu del món. En l’eix temàtic en la de Xarxes Socials i Participació Ciutadana es planteja com les interaccions socials a les plataformes virtuals col·laboratives a nivell local i global obren noves possibilitats educatives. Perquè val la pena pensar com volem que sigui el nostre país en el futur, també en l’educació, també en el context digital.

100 anys d’Escola d’Estiu

dimecres, 4/06/2014

Enguany l’Escola d’Estiu dels mestres celebra els 100 anys del seu naixement, el mateix any de la constitució i per encàrrec de la Mancomunitat de Catalunya. Sembla ser que abans d’aquesta data ja hi havia docents que es trobaven per aprendre entre iguals per tal de millorar la seva tasca. Són més de 100 anys de compartir necessitats, neguits i experiències. Més de 100 anys de compromís, de treball i de renovació pedagògica pensant en l’alumnat d’una societat que ha anat canviant. Avui en dia, cada vegada més, les persones aprenem de llocs més diversos, en entorns no sempre acadèmics. En entorns que poden ser presencials i virtuals.  L’espai on aprenem pren importància perquè condiciona la nostra manera d’aprendre. Quines variables hi intervenen? Com podem modificar-les? Com ens ajuden les tecnologies, internet i les xarxes socials a aprendre a qualsevol lloc i moment?

Mirarem d’acostar-nos a les respostes en el curs Entorns on aprendre: la meva escola és el món. Reflexionarem a partir de les nostres aportacions, documentacions i experiències, al voltant dels espais per aprendre en la nostra societat i com podem repensar-los per al nostre desenvolupament personal i social.

Big Data i Educació

dijous, 15/05/2014

Hi ha una frase que ha fet fortuna a les xarxes socials: “si un servei és gratuït, potser tu no ets el seu client, sinó el seu producte”.  Els usuaris ens hem acostumat a consumir serveis digitals com són la missatgeria, els jocs o l’emmagatzematge d’arxius sense haver-los de pagar.  Els ingresssos de les empreses vénen de la publicitat, dels usuaris Prèmium i en alguns casos de la gestió de les dades generades amb les nostres pautes de comportament i de consum. I això, poden fer-ho a nivell col·lectiu.

El Big Data, o dades massives, és un terme que fa referència a grans conjunts de dades (que no paren de créixer) que es poden analitzar, combinar i visualitzar. Poden servir per a l’estudi de camps ben diversos com la metereologia, les malalties, l’extinció d’animals o el periodisme. A les Smart Cities, amb les dades recollides per sensors es poden donar millors respostes i més ràpides als ciutadants. Són informacions que poden servir per pensar-nos d’una altra manera, per participar, per investigar, per innovar, per prendre decisions…

Cada vegada més institucions públiques obren part de les seves dades amb la voluntat de ser més transparents. Però hi ha moltes preguntes a l’aire o al “núvol”: Quines dades es poden obrir? En quin grau? Com poden afectar al món de l’educació? Com s’haurien d’utilitzar les dades com els resultats acadèmics, els informes com el PISA, el nivell de formació dels docents, l’èxit de centres educatius o els rànquings d’universitats? Com ajuden a millorar els processos d’ensenyament i aprenentatge les analítiques d’aprenentatge (Learning Analytics) generades per l’alumnat en Entorns Virtuals d’Aprenentatge? Qui prendrà aquestes decisions? Ho sabrem?

Recomano la visita a l’exposició Big Bang Data que acull el CCCB.