Escoles, institut i universitats públiques, pràcticament aturades

 

SÒNIA SÁNCHEZ

A l'escola Pau Casals, de Barcelona, han notat força l'afectació de la vaga A l’escola Pau Casals, de Barcelona, han notat força l’afectació de la vaga

El seguiment de la vaga als centres públics de primària i secundària és del 27,29%; als centres concertats privats, 8,9% i a les universitats és d’un 54,7%, segons les dades que ha fet públiques el secretari el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Ramon Bonastre. Tot i això, ha recordat que les dades de personal docent i investigador no les subministren. Segons les xifres del departament d’Empresa i Ocupació, el Baix Llobregat és la comarca on el seguiment és més elevat, amb un 31,3% a les escoles públiques i un 18,9% a les concertades. El sindicat UGT, en canvi, xifra el seguiment entre els treballadors de l’ensenyament en el 80% a tot Catalunya, unes xifres molt superiors on també hi ha incloses les universitats que es troben en “aturada acadèmica”.

A primària, segons l’UGT, el seguiment de la vaga és del 75%, mentre que a secundària, batxillerat i FP és del 80%. Aquestes xifres arriben quan encara no hi ha hagut dades oficials de seguiment des del departament d’Ensenyament. Els centres públics informen el departament del personal que ha fet vaga als centres escolars a través d’un aplicatiu informàtic que ha de calcular el nombre de docents i personal administratiu que cobrarà un dia menys de sou, però CCOO denunciava aquest matí que aquest aplicatiu no funciona, de manera que la conselleria no disposa encara de les dades reals.

El sindicat CCOO ha xifrat en el 90% el percentatge de centres educatius afectats per la vaga general. El sindicat destaca el fet que les federacions d’associacions de pares i mares hagin fet una crida a no portar els nens a l’escola.

El seguiment ha estat força diferent a l’escola pública i a la concertada. A les concertades, el nombre de pares que no han portat els nens aquest matí és força més baix que a la pública, al voltant del 15%. A tall d’exemple, les escoles Univers i Pau Casals, de Barcelona, totes dues públiques, estaven, a primera hora, en serveis mínims de professorat, i a la Pau Casals hi havia sis mestres que atenien els 49 nens d’infantil i primària que els pares havien portat a l’escola, d’un total de 479 que són habitualment.

Mentrestant, a l’escola Patufet i Claret, totes dues concertades, gairebé no ho han notat. A la primera, cap mestre havia fet vaga, tot i alguns retards pels problemes de transports, i a la segona, un percentatge molt reduït de mestres s’havia acollit a l’aturada. En canvi, l’institut públic de secundària Secretari Coloma estava desert per la massiva adhesió a la vaga dels estudiants. Només quatre s’han presentat aquest matí al centre, d’un total de 480 alumnes, mentre que entre el professorat, el 50% havia secundat la vaga.

Universitats buides

On la vaga és més evident és a les universitats públiques, almenys a les de Barcelona. Les facultats de la Universitat de Barcelona (UB) a la Zona Universitària de la Diagonal presentaven un aspecte desèrtic i havien suspès les classes per la falta d’estudiants. Als centres de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) hi havia una mica més de moviment, però les poques classes que s’hi fan tenen una afluència màxima de deu alumnes, de manera que serveixen només per repassar matèria i no per avançar. El campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) també estava “totalment buit”, segons el sindicat CCOO.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús