El 67% d’escoles de Barcelona ja apuren avui les ràtios d’alumnes per aula

El 67% dels centres públics de d’infantil i primària de Barcelona tenen al menys un grup amb sobre-ràtio, és a dir, amb 27 alumnes per aula, el màxim permès legalment fins ara i que s’aplicava només en casos excepcionals. En el cas dels instituts públics de secundària, la sobre-ràtio arriba al 73% dels centres públics de Barcelona, segons dades aportades avui pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE).

El MUCE –entitat formada per tots els sindicats de l’ensenyament públic, moviments pedagògics, federacions d’AMPA de Catalunya i associacions d’estudiants– crida a la vaga el proper dimarts 22 de maig i subratlla el caràcter “històric” d’aquesta convocatòria que, per primer cop, agrupa tots els cicles de l’ensenyament públic i privat, des de l’escola bressol fins a la universitat, passant pels ensenyament no reglats.

Els col·lectius que formen la MUCE denuncien que l’augment de ràtios que preveu el decret aprovat pel ministre d’educació “portarà inevitablement al tancament de grups i de centres escolars”, segons la secretària general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, Montse Ros.

Segons les dades de la MUCE, la preinscripció escolar pel curs vinent ja es va obrir amb 10 centres públics menys que el curs passat, un tancament d’escoles i instituts que es pot agreujar amb les  noves ràtios que permetran arribar fins als 30 nens per aula a primària i els 35 a secundària.

La representant de CCOO va denunciar també que tant l’augment d’alumnes per aula com l’increment d’hores lectives dels mestres poden suposar la pèrdua de feina de 2.000 professors, un fet que –en cas de confirmar-se, ja que la conselleria d’Ensenyament assegura que només 500 interins perdran la feina per passar a fer substitucions– no té cap precedent a Catalunya i, segons Ros, només és comparable amb “l’acomiadament massiu de professors de la República per part del règim de Franco” després de la Guerra Civil.

Els sindicats van denunciar la “pèrdua de qualitat educativa” que suposen les mesures aprovades tant des de l’Estat com per part del Govern i van cridar “a tota la comunitat educativa i tota la societat a dir prou a les retallades” amb una vaga dimarts a tots els centres escolars, universitaris i de formació i amb una manifestació a les 12.30 hores a Barcelona. “Volen reduir 10.000 milions en educació i sanitat per destinar-los a la banca i això no té altre nom que ‘estafa'”, va denunciar la portaveu d’USTEC-STS, Rosa Cañadell.

També van criticar la nova mesura aprovada ahir pel Govern, que imposarà una taxa als estudiants de grau superior de Formació Professional (FP). CCOO i USTEC van coincidir a remarcar que la seva oposició a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) quan es va aprovar fa tres anys responia precisament a que és una llei “que obre la porta a mesures com aquesta, perquè contempla el finançament privat de l’educació pública”, va assenyalar Ros. La secretària general d’Ensenyament de la UGT, Roser Font, va alertar també que “és una mesura injusta que perjudicarà la població més desafavorida i posarà obstacles a l’accés a l’educació pública”.

1 comentari

  • Núria Rovira

    16/05/2012 23:15

    TOTALMENT D’ACORD… ÉS UNA ESTAFA!!!!!!!! A L’INSTITUT DE RUBÍ ES VOLEN CARREGAR UNA LÍNEA DE LES 3 QUE HI HAVIEN D’HAVER PER PRIMER D’ESO… TOTA UNA CLASE QUEDAREM FORA!!!!!!!!! NO HI HA DRET!!!!!!!!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús