Wert dóna via lliure a l’ampliació del 20% de les ràtios

JOAN FAUS. Madrid.

El ministeri d’Educació modificarà la llei per donar més flexibilitat a les comunitats autònomes i fer possible l’estalvi de 3.000 milions en ensenyament anunciat pel govern espanyol.

La retallada es concretarà en sis mesures, presentades avui pel ministre als responsables d’educació de totes les comunitats autònomes:

1. Augmentar un 20% el nombre d’alumnes per classe (passant del màxim actual de 25 a 30, a primària, i de 30 a 36 a secundària).

2. Augmentar les hores lectives dels professors, fins a un mínim de 25 hores a primària i 20 a secundària (ara el màxim és de 25 a primària i 21 a secundària).

3. Establir un nou pla de substitucions de professors: el centre ha de cobrir la plaça els primers deu dies de baixa i a partir d’aleshores se n’ocupa l’administració. No es cobriran les baixes del professorat de menys de dues setmanes.

4. Deixar que cada centre pugui oferir només batxillerat de ciències o lletres.

5. Suspendre l’obligació de fer els nous mòduls de Formació Professional de 2.000 hores.

6. Congelar o reduir els complements retributius als professors.

Les mesures s’aplicaran el curs que ve i, segons el ministre José Ignacio Wert, tenen un ampli suport. Com a mínim, sembla que les aplicaran les autonomies governades pel PP.

No obstant, la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha advertit ja que tres de les mesures envaeixen competències catalanes. Es referia a l’ampliació dels horaris dels professors, canvis en el pla de substitucions i l’eliminació de complements retributius.

“Del cafè per a tothom podem passar al cafè descafeïnat per a tothom”, ha dit Rigau en declaracions als periodistes després de la reunió, abans d’afegir: “No podem acceptar que se’ns retoquin competències”. La consellera ha advocat per “vetllar perquè no hi hagi un desmantellament de les competències” i ha avançat que la Generalitat presentarà una sèrie d’observacions per limitar els efectes sobre les competències d’aquestes mesures que formaran part d’un decret llei que l’executiu espanyol té previst presentar aquest divendres. L’objectiu del govern català és que les mesures que vulneren les competències “no siguin d’obligat compliment”.

Rigau ha subratllat que cal analitzar els detalls de les mesures abans de prendre una decisió sobre el tema, però ha deixat oberta la possibilitat d’acudir als tribunals. “Hi haurem de recórrer si envaeixen competències”, ha dit. “Estudiarem quines coincideixen i quines no, quines mesures ja han estat aplicades i es poden compensar, si hem fet més deures no n’hem de sumar [més] sinó demostrar que ja estem lluitant contra el dèficit”, ha afegit. La consellera ha assegurat, a més, que a la reunió “no s’ha parlat de com repartir” els 3.000 milions en retallades en educació per part de les comunitats.

Wert desafia Rigau a portar-ho als tribunals

Rigau ha dit que el Govern estudiarà si porta les mesures als tribunals. El ministre Wert no hi ha donat més importància i ha dit en la roda de premsa posterior, sense citar ningú: “Ja coneixen el camí, poden recórrer les mesures si creuen que vulneren competències”.

Els consellers de les sis comunitats autònomes que no governa el PP han conegut aquestes mesures durant la reunió d’avui, mentre que la resta ja les coneixien prèviament, segons han explicat les mateixes fonts de la conselleria de Canàries.

Wert assegura que són “mesures realistes” i que “no suposen un perjudici directe a l’ensenyament”. El consell de ministres modificarà la llei aquest divendres.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús