El Govern considera “una bogeria” variar els criteris d’accés a la universitat

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) han començat aquest dimecres a Catalunya amb “total normalitat”, enmig de la polèmica per l’eliminació de la quota dels estudiants que provenen dels cicles formatius de grau superior. En aquest sentit, el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, ha dit a l’ACN que confia que finalment s’imposarà “el sentit comú” i el ministeri acabarà tornant en un futur al sistema de quotes. Alsina ha demanat al ministeri d’Educació que les regles del joc per accedir a la universitat deixin d’estar sotmeses a “aquesta bogeria de variació” i que els estudiants quan acabin l’ESO coneguin les regles del joc amb les que hauran de lidiar.

“Des del Govern, des dels estudiants i des de la recent declaració aprovada pel Parlmanent de Catalunya. A Catalunya tothom està d’acord que era molt millor el sistema que durant anys havia assegurat, amb quotes de reserva, un accés ja sigui des de Batxillerat o des dels cicles. I per tant s’ha dit al ministeri que continuarem insistint” perquè tornin uns criteris de selecció que són “molt millors per a tothom”, defensa Alsina. El secretari general del CIC considera que les quotes evitarien una competitivitat “sense sentit” entre els dos col·lectius, de la mateixa manera que hi ha un nombre de places reservat per a majors de 25 anys, esportistes d’elit i persones amb discapacitats.

I és que “la tipologia de notes de Batxillerat i dels cicles és diferent i això s’ha de tenir en compte”. A tall d’exemple, Claudi Alsina ha citat el fenomen que es va donar l’any passat per accedir als estudis de Magisteri d’Educació Infantil a la Universitat Autònoma de Barcelona: “No és normal que en un estudi determinat, el 85% de gent provinent de cicles amb notes molt altes, puguin treure la possibilitat d’accés als batxillers”.

Els cicles formatius com a pont a la universitat, una “extranya dinàmica”

El secretari general, que defensa la necessitat d’una formació professional de qualitat amb sortida al mercat laboral, es mostra preocupat pel fet que s’estigui creant “una estranya dinàmica dels cicles, com a pont per a l’accés universitari”.

Enguany és el segon any en què els estudiants provinents de la formació professional -que no han de realitzar selectivitat per ingressar a la universitat- competeixen directament amb els de Batxillerat -que sí que han de fer la prova obligatòriament-. L’any passat, la nota dels que provenien dels cicles formatius es calculava amb la mitjana del cicle formatiu i les dues millors qualificacions dels mòduls cursats. Després de les crítiques rebudes -sobretot per part dels estudiants de Batxillerat-, enguany el ministeri ha optat per calcular la nota només amb la mitjana del cicle formatiu i donar la possibilitat als estudiants d’FP de pujar nota, si ho volen, fent els exàmens d’alguna assignatura de la fase específica.

Alsina critica amb duresa el fet que el ministeri vagi canviant les normes sobre la marxa i li demana que les condicions d’accés s’estableixin amb anticipació, de manera que “quan la gent faci el final de l’ESO, sàpiga ben bé les condicions amb les quals podran fer Barxillerat, cicles formatius o accedir a la universitat; però que aquestes regles del joc no estiguin sotmeses a aquesta bogeria de variació anual”. Un tribunal per als alumnes amb dislèxia

Una de les novetats d’enguany de cara a les PAU és la inclusió d’un Tribunal únic que acollirà 131 alumnes que en el batxillerat han seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d’aprenentatge de dislèxia. “Tant en el temps de realització dels examens com en els criteris de correcció, especialment pel que fa a les llengües, aquests alumnes tindran un tracte especial. El que es vol és que la dislèxia no els representi una autèntica trava al seu accés universitari”.

Prop de 30.000 estudiants

Un total de 29.712 estudiants, 3.285 més que l’any passat, estan convocats a les proves d’accés a la universitat (PAU) que tenen lloc en horari de matí i tarda aquest dimecres, dijous i divendres. Del total d’alumnes matriculats, 24.188 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat enguany el batxillerat; 2.009 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb o sense PAU); i 3.515 són estudiants provinents de cicles superiors que per primer cop s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica. L’estructura de les PAU, que segueixen el nou model que ja es va començar a implantar l’any passat, es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l’estudiant.

Carmen Laforet, Daniel Martín Mayorga, Narcís Oller i Joan-Lluís Lluís

El primer examen, aquest dimecres a les nou del matí, ha estat el de Llengua i Literatura Castellana, en què els estudiants han pogut triar entre un text de la novel·la ‘Nada’ de Carmen Laforet i l’article ‘El español en la ciencia i la tecnología’ de Daniel Martín Mayorga. Tot seguit, han realitzat la prova de Llengua i Literatura Catalana. En aquest cas, els estudiants han pogut escollir entre un fragment de ‘La Bogeria’ de Narcís Oller i un text periodístic sobre el Premi Nobel escrit per Joan-Lluís Lluís, publicat a ‘Presència’ el desembre del 2010.

Posteriorment, és el torn de les assignatures específiques d’Anàlisi musical, Economia de l’empresa, Ciències de la terra i del medi ambient, Literatura Castellana i Tecnologia industrial.

Font: ACN

2 comentaris

 • Oriol

  22/07/2011 14:13

  Quan es tindrà, os valorarà més aquells estudiants que ja tenen una titulació universitaria pel seu accès a una altra carrera universitaria?
  M’agrada molt aquest punt: “que els estudiants quan acabin l’ESO coneguin les regles del joc amb les que hauran de lidiar” ja que en el meu cas no va ser posible. Gràcies

 • Joan Gómez

  16/06/2011 11:34

  Considero que el Sr. Claudi Alsina te molt bon criteri i que cal que la seva veu sigui escoltada !

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús