UGT demana implantar la jornada intensiva a les escoles

La Federació d’Ensenyament d’UGT ha demanat que s’implanti la jornada continuada a totes les escoles de Catalunya aprofitant la supressió de la sisena hora lectiva, amb l’objectiu de millorar el rendiment dels alumnes.

FETE-UGT, que ha traslladat la seva proposta al departament d’Ensenyament, defensa criteris pedagògics per evitar la jornada partida i assegura que el rendiment intel·lectual és major durant la jornada del matí. També addueix que les interrupcions horàries perjudiquen l’atenció i que els alumnes tindrien més temps per fer els deures i les activitats extraescolars.

“La interrupció de dues o més hores per dinar i esperar al pati per tornar a començar s’ha vist en diferents estudis que perjudica en l’àmbit escolar”, assenyalen els responsables d’ensenyament d’UGT.

El sindicat ha recordat que en la secundària obligatòria, en el batxillerat i en els cicles formatius la jornada continuada està generalitzada a tot Espanya, excepte al País Basc i Catalunya, on l’ESO i el Batxillerat solen tenir dues tardes lectives la setmana.

Fer més fàcil el pas de primària a secundària

Segons UGT, la implantació de l’horari continuat als centres d’infantil i primària facilitaria l’adaptació de primària a secundària i no significaria en cap cas una reducció de la jornada escolar, ni del professorat, ni de l’alumnat i les hores de permanència al centre dels alumnes continuaria sent de 8 hores si es queden a dinar.

Un model europeu

La proposta que UGT ha fet arribar al departament d’Ensenyament estableix un horari lectiu continuat de 08.30 a 13.30 hores, horari de menjador de 13.30 a 16.30 i activitats extraescolars de 16.30 a 18.30 hores.

Uns altres avantatges que UGT veu a l’horari continuat és que evita el cansament dels alumnes que van a casa a dinar per haver d’anar i tornar a l’escola, permet menjar més relaxadament, facilita la conciliació familiar i laboral i no caldria la jornada intensiva al juny.

Segons el sindicat, a Alemanya, Dinamarca i Suècia hi ha jornada continuada, i en altres països, com França i Luxemburg, es combinen dies de jornada continuada amb dies de jornada partida.

8 comentaris

 • Roser

  22/07/2013 10:38

  @David Ortega.
  No hi ha estudis que diguin que la jornada compactada és preferible a la jornada partida? A l’escola potser no, però a la feina sí: a tot Europa ens critiquen que fem àpats tan llargs i pauses tan llargues al migdia, i ho consideren part del nostre problema econòmic.

  I no diguem que no forma part de la cultura del nostre país, perquè segons aquesta mateixa cultura, només s’escolaritzaria els nens de casa bona i la pobresa seria un impediment per a estudiar (el meu pare es va prejubilar als 60 amb més de 40 anys treballats!).

  Si canviem els horaris de l’escola possiblement acabarem canviant els horaris de la societat (té molts números perquè uns infants que han estat educats en la jornada compactada es neguin a continuar treballant després de dinar i donin més valor a la família que a la feina).

  I per l’amor de Déu, senyors de l’Ara Mestres, deixem de marejar la perdiu: no parlem al titular de jornada intensiva i a l’article, de jornada compactada. La jornada intensiva (com saben tots els treballadors) sol implicar una disminució d’hores diàries de treball (normalment de 8 a 6). La jornada compactada vol dir que, un cop surts per dinar, ja no tornes perquè ja has fet les teves 8 h!

 • Lola López

  03/06/2012 11:36

  Estic d’acord en l’argument de quantitat no és qualitat! A la nostra escola tenim un ensenyament de qualitat, això no en tenim dubte cap dels pares que la formem.
  M’agradaria obtenir tota la informació possible sobre què cal fer per poder obtenir la jornada continuada a una escola de primaria. La major part dels pares hi estem d’acord, però no se ben bé quins percentatges haurien de representar. Els mestres i l’Ajuntament també hi estàn d’acord.
  Què ens cal? En quins terminis?
  Moltes gràcies per la vostra ajuda!
  Lola

 • David Ortega

  11/05/2012 7:47

  No es pot basar una decisió d’un canvi de jornada a primaria en opinions personals, ja que en el meu cas, ni soc professor, ni expert en cicles biològics de la mainada, ni res similar.
  Per a mi, tot és una enganyifa, el canvi de jornada be motivat només per un tema econòmic, les escoles han de poder ser “solvents”, però ens proposen la jornada intensiva, argumentant-la amb el famós “model europeu”, i suposats nombrosos estudis que ho recolzen (encara que no he localitzat cap estudi, amb conclusions definitives de la idoneïtat de la jornada intensiva…, però si a l’inreves Tambe he trobat nombrosos estudis que conclouen que la variable hores/jornada no es definitiva en l’exit escolar; també nombrosos estudis concloents de la inviabilitat de la jornada intensiva); es a dir que ens diguin el motiu real, ens agradarà mes o menys, pero que no ens prenguin per idiotes.
  De fet no existeix 1 model europeu, n’hi ha tants com països a europa; Luxemburg, Alemanya, Bèlgica, etc allà els models escolars funcionen perquè es basen en el seu model social, tenen en compte les hores de llum, horaris familiars i laborals, és a dir, NO ES POT IMPLANTAR UN MODEL EUROPEU A ESPANYA PERQUÈ NI SOM LUXEMBURGUESOS, NI LA VIDA COMERCIAL ALS CARRERS ACABA A LES 6 DE LA TARDA, NI ANEM A DORMIR A LES 8, NI EXISTEIX CONCILIACIO LABORAL, etc, etc, etc.
  ESPANYA SEMPRE HA TINGUT COMPLEX D’INFERIORITAT RESPECTE LA RESTA D’EUROPA, I L’OBSESSIÓ PER IMPLANTAR MODELS EUROPEUS EN TOTS ELS ÀMBITS, ENS HA PORTAT AL FRACÀS EN NOMBROSES OCASIONS.

  Com be deieu alguns, s’ha de mirar pels nens i no per la comoditat dels pares que, per desgràcia, estan ara a l’atur o fan reducció de jornada. Tinguem dos dits de front, doncs el fracàs el serveixen en safata de plata.

 • Patricia Caballero

  16/03/2012 11:03

  Valoro molt aquesta iniciativa, ja que ens farà la vida més fàcil a molts

 • Mª Isabel Álvarez Vilches

  15/03/2012 19:07

  Els nens ens ho agrairan,jornada continuada ja.Els nens a la tarda no rendeixen,a qui li agrada anar a treballar després d´una llarga pausa de tres hores? Ens ho hem de plantejar, i si ens ho estudiem detingudament,es més fàcil d´organitzar els horaris familiars.la gent que té horari d´oficina o de cara al públic( de 9H a13H i de 16H a 20H) així només s´ha de buscar la vida una vegada al dia.

 • Rosa Guàrdia

  03/02/2012 11:06

  Hem de diferenciar el que és horari lectiu o de classe, i el que és horari de permanència al centre: acollida matinal, lectiu, menjador, extraescolars. Cinc hores d’horari lectiu són més que suficients si són de qualitat.

 • yolanda lopez

  16/09/2011 11:13

  hiria muy bien la verdad sobre todo para esas madres ke tenemos bastante lejos el cole….

 • ingrid lópez

  22/06/2011 6:42

  pensem en els nens..només en ells , en el qué realment és millor per ells

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús