Una escola de Reus no deixa anar d’excursió un nen autista

Els pares d’un nen amb autisme de l’escola Joan Rebull de Reus (Baix Camp) han denunciat que el seu fill no pot anar d’excursió amb els seus companys perquè els responsables del col·legi no l’hi deixen anar. Els pares, recolzats pel Col·lectiu Papás de Álex, han enviat un burofax a la direcció de la citada escola de Reus argumentant la Llei 14/2010 dels drets i oportunitats en la infància i en l’adolescència per recolzar els drets del nen.

A més, recorden que un informe d’una doctora indica que l’autisme del nen no l’incapacita per participar en activitats de grup, com les excursions escolars.

De la seva banda, el Col·lectiu Papás de Álex ha exposat aquest cas a la Direcció General d’Educació Infantil i Primària del departament d’Ensenyament de la Generalitat, a la qual sol·licita l’obertura d’un expedient administratiu a l’escola “per depurar les responsabilitats pertinents”.

Aquest col·lectiu recorda que la llei dels drets i oportunitats en la infància i en l’adolescència en els seus articles 3, 13, 42 i 50 recull els drets de tots els menors i els deures de les administracions públiques amb ells.

En concret, l’article 3 indica que “les administracions públiques han de desenvolupar les seves activitats de manera que els nens i els adolescents siguin considerats i reconeguts com a ciutadans de ple dret, sense perjudici de les limitacions que deriven de la minoria d’edat legal”.

També recorda que a l’article 15.2 de la citada norma s’assenyala que els “poders públics han d’adoptar amb caràcter urgent les mesures necessàries per evitar que el contingut essencial dels drets dels nens i els adolescents quedi afectat per la falta de recursos adoptats a les seves necessitats”.

El president d’aquesta entitat, Antonio Moreno, ha anunciat que estudia denunciar davant la Fiscalia de Catalunya al president de la Generalitat, Artur Mas, i a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per aquest cas i altres similars de nens amb discapacitat als quals les seves escoles no volen portar d’excursió i colònies argumentant que no tenen personal especialitzat.

Via: ARA Societat

Foto: Flickr CC (Kevin Krejci)

4 comentaris

 • una indignada

  28/05/2011 15:41

  estic totalment d’acord amb tots els meus companys, i molt especialment amb en genis.sabat. Jo sóc mestra, tutora d’una USEE, i estem patint de primera mà totes les retalles. La voluntat de les escoles inclusives es atendre a tots els seus alumnes, però la falta de personal (sobretot vetlladors i educadors, que en cas de baixa no es solen cobrir degut a les suposades retalles i altres motius…) fa que moltes vegades sigui molt complicat poder fer tot el que es vol. en el nostre cas, comptem amb la bona voluntat dels mestres de l’escola que moltes vegades han de “regalar” hores a ensenyament per poder apropar totes les activitats a tots els alumnes. I tot i així, thas de sentir per part de les ampes que som un “pesseteros”, uns ganduls, i uns egoïstes amb bon horari i bon sou.
  En els últims anys, ens hem manifestat per les retallades de recursos personals i materials, no PER LES NOSTRES SITUACIONS LABORALS, però ningú ho ha volgut veure, i els mitjans de comunicació tampoc ens han ajudat, i ara les famílies ho comencen a recollir, però crec que ja és tard……..
  crec que tota la societat hem de fer una autocritica profunda i meditada, i veure més enllà, voler veure més enllà, i adonar-nos qui són els culpables, i lluitar junts per aconseguir un món millor pels qui ens venen darrera. Fins que no ho fem això no té solució, i els de DALT seguiran manipulant a tort i a dret fent que famílies i mestres estiguem enfrontats, per què no oblideu que això a ells els hi va de puta mare!
  per tant, obrim els ulls si us plau!

 • Mari

  18/05/2011 23:15

  Penso que no és hora de tirar res en cara per que les dos bandes tenen raó en algun punt.
  Penso ja fa temps que hauriem de lluitar tot a una i buscar solucions a tot això. Sóc educadora social i els mestres no tenen la culpa. Ells són els que reben tot, hem de lluitar tots junts. Els mestres volen el matex que el pares volen per els seus fills.
  Els mestres no són l’enemic.

 • Mar

  18/05/2011 7:59

  Jo també sóc mestra i considero que cal anar amb compte amb les notícies que es redacten, ja que potser, no és que l’escola no vulgui portar al nen d’excursió, sinó que no tenen prou personal per atendre’l. Jo porto 3 anys de tutora amb un nen autista i ell ha vingut a les excursions, gràcies a que hem pogut contractar un monitor per ell. Porto 3 anys demanant que el Departament ens envii un vetllador, però com deieu abans, la manca de personal a les escoles no és cap broma. Trobo bé que les famílies lluitin pels seus drets i que s’adressin al Departament per no veure vulnerats els seus drets. Tot i així, trobo que el redactat de la notícia culpa a l’escola quan segurament aquesta no té cap culpa de que aquest alumne no disposi d’un vetllador. Famílies i mestres hem d’anar pel mateix camí ja que tenim molts objectius en comú…Ara cal estar units!!!!!

 • genis.sabat

  17/05/2011 19:34

  Crec que aquí falten moltes coses… i una veritable contrastació de la noticia.

  – Quina és la plantilla de mestres a l’escola? Suficient per destinar un mestre a aquest infant?
  – L’infant que pateix d’autisme sota la responsabilitat de quí depèn mentre està d’excursió?
  – Quin grau d’autisme té l’infant?
  – En quin gran està implicada l’escola i la tutora i mestres vers aquest nen?

  Al llarg de 4 anys (i més) el col·lectiu de mestres de l’escola pública ha estat lluitant per les retallades en recursos, plantilles i qualitat educativa…. i què hem aconseguit?

  Doncs que se’ns menystingui, menysprei, acusi de vaguisme i interessats, d’egoistes i mil coses més…. per part del departament, de l’associació d’AMPES i de una part del col·lectiu de pares i mares…

  I ara, resulta que són els mestres els responsables i culpables de tot el que pugui derivar de les retallades i la falta de personal.

  Pares, mares, famílies….. teniu el que us mereixeu.

  Gràcies pel suport que heu donat al col·lectiu docent al llarg d’aquests darrers anys de lluita.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús