El nombre d’estudiants discapacitats es multiplica per 8 a la universitat

El nombre d’estudiants discapacitats de nou accés a les universitats catalana s’ha multiplicat per vuit en els últims nou anys, en passar de 48 matriculats el 2002 a 355 aquest curs 2010-2011, segons dades facilitades avui per la Secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat.

Les universitats amb més estudiants amb discapacitat són la de Barcelona (UB), amb 88 nous estudiants l’any 2010, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), 106, i l’Autònoma de Barcelona (UAB), amb 58.

Li segueixen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 35, la Pompeu Fabra (UPF) i la Rovira i Virgili (URV), amb 19 cadascuna, la de Girona, amb 15, i la Universitat de Lleida (UdL), amb 13.

A les universitats privades la presència d’estudiants és pràcticament simbòlica i només a la Ramon Llull n’hi ha un, de la mateixa manera que a la Internacional de Catalunya, mentre que la de Vic i l’Abat Oliba no en tenen cap, segons la mateixa font.

Més de lletres que de ciències

El percentatge de dones i homes estudiants és molt similar, tant pel que fa als estudiants assignats com els matriculats i, així, el 52,39% són homes i el 47,61% són dones.

Quant als àmbits d’estudi, el 52,11% dels estudiants estan matriculats en estudis de la branca de ciències socials i jurídiques, i el 17,75% en ciències de la salut.

Un total de 38 persones estan matriculades en el grau de Psicologia, 25 en el de Dret, 22 en el d’Administració i Direcció d’Empreses, 21 en el d’Infermeria, 18 en el d’Educació Social i 18 en els graus de mestre en educació infantil i educació primària.

Els tipus d’afectació que presenten aquestes persones estan relacionades amb la capacitat auditiva (25 estudiants); mobilitat (49), motricitat fina (14), psicològica (48), visual (22), altres (67) i no especificat (130).

Aquestes dades han estat facilitades coincidint amb la celebració demà, dia 4, de la II Jornada Unidiscat (Universitat i Discapacitat a Catalunya), organitzada pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La Comissió Tècnica Universitat i Discapacitat va ser creada pel CIC l’any 2006 amb l’objectiu de garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants amb discapacitat.

L’actual govern català assegura, al mateix comunicat, que renova el compromís amb els estudiants amb discapacitat “perquè estiguin exempts del pagament de la matrícula universitària”.

Font: EFE

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús