Empadronaments falsos per aconseguir l’escola desitjada

Està passant a Barcelona i ja ha provocat que dues famílies hagin presentat una queixa formal a la Síndica de Greuges de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, que ha alertat que es podrien estar produint empadronaments falsos per aconseguir plaça pels fills a l’escola desitjada. Els afectats sospiten que algunes famílies han donat adreces que no es corresponen amb el domicili habitual. Davant d’aquest fet, la Síndica ha demanat informació al Consorci d’Educació de Barcelona sobre aquests dos casos, així com sobre les intervencions que emprendrà ara. Ha considerat que els processos per comprovar si les dades són falses són massa llargs i ha demanat que es puguin demanar més proves quan hi hagi dubtes.

Dues queixes concretes

La primera queixa va arribar el 31 de març de part d’una mare que va intentar preinscriure la seva filla en una escola pública de Sants-Montjuïc però va quedar exclosa tot i tenir la puntuació màxima pel que fa a proximitat entre el domicili i l’escola (30 punts). La mare ha demanat que es comprovi l’empadronament de vuit nens, així com amb quines persones conviuen, i assegura que té la convicció que en almenys un dels casos les dades no són certes.

La segona queixa és sobre una escola concertada de l’Eixample on també una nena ha quedat exclosa amb la puntuació màxima. La denunciant assegura que el domicili facilitat per una de les famílies no és l’habitual sinó el de l’oncle del nen i aporta com a prova fotografies de les bústies de les finques on suposadament viuen els pares i els oncles.

Vilà ha recordat que, segons un dictamen de l’Agència de Protecció de Dades, els pares dels alumnes poden tenir accés a les dades com noms, cognoms i adreces, ja que no es consideren íntimes quan s’està dins d’un procediment selectiu i són part interessada.

Font: ACN

 

3 comentaris

 • Burni

  28/04/2011 12:17

  A nosaltres ens va passar un cas semblant fa un any, però en un poble. Aquí ens coneixem tots i si algú no viu al poble se sap. En concret suposadament 6 famílies estaven falsejant el padró. Amb recursos d’alçada al departament i a l’Ajuntament, i després d’un any d’espera i molta paciència, la resolució final ha arribat fa cosa de 2 setmanes, però res de res, tot i admetre (tant l’Ajuntament com el departament) que en algunes families de les investigades, hi ha irregularitats, no s’ha donat de baixa cap padró, i per tant una colla de famílies, que ja portem un any en una altra escola, hem quedat fora del centre.

  Si algú vol fer alguna cosa recomano, informar-se bé de si hi poden haver irregularitats, denunciar-ho al departament amb recurs d’alçada, dins dels terminis de reclamació, i si convé pagar investigadors privats per aclarir els falsos empadronaments, d’altra manera la nostra experiència és que l’administració no gastarà diners en esbrinar pel seu compte si les coses estan bé o no.

  Algunes de les famílies denunciades, si que han regularitzat el seu domicili (està clar que amb un any tens temps de fer-ho), però el fet és que totes elles no vivien on deien en el moment de la pre-inscripció, que és el que compta.

  Per tant a qualsevol que s’hi trobi, que miri de fer el màxim de passos com més aviat millor, si no es pot eternitzar i no sortir res de bo.

 • mariona

  28/04/2011 12:13

  És escandalós, cada any passa.
  I no tan sols això, si no que l’índex de celíacs/intoleràncies alimentàries augmenta. I jo em pregunto: què es fa?
  un nen celíac si no va a una pública no pot anar a altre lloc? vinga va… que de celíacs n’hi ha a tot arreu, que ara es fan dietes especials a tots els coles!

  Tots en som còmplices: pares tramposos, metges que firmen intoleràncies alimentàres falses, escoles que no recorden que aquell nen/a tenia més punts per això…
  potser que es faci un major control del tema!

 • Mei

  21/04/2011 10:23

  Jo tampoc he entrat a cap de les 5 escoles que vaig posar a la preinscripció i que són de l’area de proximitat (30 punts).
  Tinc dret a reclamar alguna cosa?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús