Adéu a la sisena hora

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, eliminarà la sisena hora. Així ho avança La Vanguardia. La mesura la va implantar el tripartit el curs 2006-2007 a les escoles públiques per equiparar l’horari escolar amb el dels centres concertats. La iniciativa va comptar amb l’oposició del professorat, que va arribar a convocar fins a sis vagues per protestar contra l’acció de l’aleshores conseller, Ernest Maragall. Rigau ja es va mostrat molt escèptica amb la sisena hora només entrar al Govern i ja va apuntar que la seva supressió podria ser una de les mesures per fer front a la crisi. Els mestres de més que van entrar al sistema arran de la sisena hora es podrien aprofitar per fer front a l’augment d’alumnat previst encara pels propers anys a l’última etapa de primària. L’eliminació, per tant, permetria afrontar millor aquest context de crisi.

Segons explica La Vanguardia, aquesta hora extra no lectiva perdrà el seu caràcter general en la pràctica totalitat de centres. Ensenyament estaria d’acord, però, a arribar a una fórmula intermitja. Per exemple, suprimir-la a primer i segon de primària en els centres que així ho demanin, eliminar-la completament a tots els nivells, de primer a sisè, o mantenir-la en tots els cursos de manera excepcional si l’escola es troba en un entorn sociocultural difícil i es demostra indispensable per a l’èxit escolar.

La sisena hora era una de les mesures estrella del Pacte Nacional per l’Educació, impulsat pel tripartit el 2006. La mesura unificava els horaris escolars de la pública i la privada. A la llarga, la Generalitat preveia pagar a la patronal de la concertada els diners d’aquesta hora de més que ara paguen els pares a través de diverses fórmules, sovint de manera encoberta. Aquest pagament no es va arribar a fer.

La sisena hora ha obligat a ampliar la plantilla de mestres. Fins a 4.600 docents més, per fer front a les 175 hores de classe de més per curs. La supressió suposarà un estalvi important i permetrà a Rigau afrontar amb millors condicions l’escenari de retallades pressupostàries.

Llegiu aquí les reaccions polítiques a la notícia.

Font: ARA Societat

 

10 comentaris

 • MAF

  19/09/2011 14:43

  Jornada intensiva per la mainada? això està molt bé per els mestre però la resta de mortals que fem les mil i una per poder anar a buscar als nens a l’escola encara se’ns complicaria més la vida… Potser que pensem una mica més en els altres… La conciliació famliar amb la vida laboral ja es prou difícil, no fa falta que ens la fagin impossible!

 • Antonio

  14/06/2011 22:06

  Senyors, menys mentides. La crisi es solventa treballant, i no pas plegant abans.

 • PEP

  11/06/2011 22:29

  I els pares, qué? deixem tots de treballar per a que vosaltres pugueu fer jornada intensiva tot l’any?

 • Maria RM

  19/05/2011 12:11

  Per què no aprofitar la supressió de la sisena hora per millorar l’horari escolar? Us convido a visitar aquesta pàgina de Facebook: http://www.facebook.com/pages/Jornada-Compactada-a-EdPrim%C3%A0ria-per-qu%C3%A8-no/216010601759675?sk=info
  Ja som més de 120 seguidors!

 • montse tp

  09/05/2011 23:09

  Totalment d’acord en plantejar la jornada intensiva. Si es treu la 6a hora, cal plantejar la jornada de matí per fer més fàcil la conciliació. De 12 a 15 es perden tres hores molt valuoses que de 15 a 17 no s’aprofiten. Si les invertíssim, en trauríem més rendiment.
  Aquest ball que ens fan ballar no porta enlloc: ara setmana blanca, ara no. Ara sisena hora, ara no… Potser si tinguéssim més estabilitat hi hauria més bons resultats…

 • Carles Suero

  13/04/2011 22:01

  Ni quan es va imposar la 6a. hora van consultar als docents. Ni ara, que parlen de rectificar tampoc ho han fet. Els pactes es fan entre sindicats, FAPAC, partits polítics i govern. I els que ens han encomanat la “noble” tasca d’educar? Tots els governs ens han recordat, als directors, que la nostra funció és representar l’administració als centres però no comptem per opinar. Tenim la mateixa informació sobre les novetats en el sistema educatiu que qualsevol mare o pare, la premsa és la nostra font. Cal escoltar els docents i buscar solucions als problemes pedagògics reals. Potser cal equiparar la concertada a pública, allà on sigui un problema?
  Si tinguéssiu una fuita d’aigua a la cuina de casa i us calgués un operari per reparar-la, què pensaríeu del llauner si us digués que heu de canviar totes les canonades de casa?

 • Maria Plans

  13/04/2011 14:02

  Ai senyor! al 2006 ens queixavem que ens volien posar la 6a hora i molts es van manifestar. Però si eren molts llocs de treball!!!
  D’acord que “gràcies” als sindicats s’han aconseguit coses, però ja en començo a estar fins als ovaris!!! sempre venen amb missatges negatius i catastròfics, per això fa temps que intento no escoltar-los.
  Diuen que farem una hora més??? fa uns anys en feiem 25 amb nens i 5 de preparació de feina. Ara 23 amb nens i 7 de preparació. Passar a estar 24 amb nens i 6 de feina és un entremig. Potser ens hauriem de plantejar de que les 6h de feina fóssin més rendibles, no??
  La qüestió és queixar-se. No dic pas que no tinguem dret a fer-ho, però crec que hi ha mil motius més forts que aquests.

 • gemmacc

  10/04/2011 22:23

  Totalment d’acord. és una burrada, això de la jornada partida.

 • Maria Hierro Guiu

  10/04/2011 9:24

  Jo el que crec és que ja està bé de fer-nos anar als mestres al ritme dels capricis del polític de torn. A aquesta senyora mai li va agradar la sisena hora, senzillament perquè era una aportació del Tripartit. Als mestres tampoc, perquè va suposar un daltabaix molt gran dins l’escola, però ara ja ens hi havíem acostumat, i tornar a canviar em sembla pueril, i una pèrdua de recursos per part de l’escola que en aquest moment no ens podem permetre.
  I, si finalment, hi ha d’haver una involució també apostaria per la jornada continua. Ens afovoriria molt més a tots i a més les escoles a la tarda es podrien dedicar a altres activitats.

 • Mireia Xemeneia

  09/04/2011 14:18

  Jo crec que el debat real hauria d’estar en el propi horari escolar.
  Per què no comencem a plantejar la possibilitat que la mainada faci jornada intensiva tot l’any?
  Per què ningú no planteja aquesta possibilitat?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús