Llibres de text carregats de missatges erronis

Centrar els esforços en aconseguir que els nens sàpiguen reconèixer informacions errònies hauria de ser una fita a assolir. Aconseguiriem d’aquesta manera que no s’empassessin sense cap mena de filtre allò que veuen per la televisió o per internet. Ara bé, sembla que el que diuen els llibres de text que empren a les escoles tampoc acaba de ser gaire fiable. Una investigació de l’hospital de Baza, a Granada, que publica la revista BMC Public Health ha posat al descobert la poca veracitat dels missatges relacionats amb la salut que apareixen als llibres escolars. Un de cada quatre, diu l’estudi, no es basa en cap evidència científica.

Els investigadors, encapçalats per Inés Ma. Barrio Cantelejo, van analitzar 844 missatges de salut que apareixen a llibres de primària i secundària i els van classificar en tres categories. missatges amb nivell alt, mitjà o baix d’evidència; missatges amb un nivell desconegut d’evidència i missatges amb cap evidència coneguda.

El 73,7% dels llibres eren de primària i contenien 548 missatges, uns 10 per llibre. Les concentracions més altes de continguts relacionats amb salut eren a llibres de tercer de secundària i, sobretot, de Biologia i Geologia.

La criba va donar com a resultat que el 61% dels missatges tenien un nivell desconegut d’evidència i el 15%, es coneixia el nviell de certesa científica. Un 24,6%, però, no tenia cap evidència coneguda. Entre aquests, enunciats com que “respirar pel nas en comptes de la boca evita encostipats” o “després de menjar no nedis, el procés digestiu es pot alterar i pots tenir un tall de digestió”. Dos missatges concrets anaven contra la realitat científica: “quan hi hagi una lesió muscular cal guardar repòs” i “cal desinfectar les ferides amb aigua oxigenada”.

Per temes, el 70% dels missatges relacionats amb dietes equilibrades i malnutrició, higiene dels aliments, tabac, comportament sexual i SIDA i descans i ergonomia es basen en un nivell desconegut d’evidència.

Només se salven d’aquests mals resultats, temes com la salut bucal, amb el percentatge més alt de missatges basats en un alt nivell de certesa (37,5%) i l’embaràs i els nounats (35%).

Via: Muy Interesante

Foto: Flickr CC (GoodNCrazy)

 

1 comentari

  • Josep a -artegàs Mas

    05/09/2012 8:41

    És llàstima que només coneguem aquest estudi referit als temes de salut. Alguns mestres detectem afirmacions errònies o gratuïtes en temes científics, històrics, polítics, etc. El problema és que els mitjans tenen més prestigi que les fonts, i molt més que no pas els mestres, i els alumnes s’irriten davant d’una observació crítica.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús