“L’uniforme a l’escola trauria molta pressió a les mares”

Jaume Sarramona, catedràtic emèrit en Pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha mostrat partidari de regular d’alguna manera la vestimenta a les escoles. En una entrevista a RAC1, Sarramona ha reconegut que, si bé “no és el tema cabdal de l’educació, és evident que la indumentària és un element distorsionant”, tot i que ha afegit que “no hi ha veritats absolutes”. “Traiem aquest element distorsionant de les escoles per poder fer altres coses”, ha sentenciat.

El catedràtic creu que s’ha de parlar amb els pares “perquè es pugui anar a l’escola amb una roba respectuosa”. “El nombre de dies sense escola en comparació amb els dies amb escola a l’any és molt superior, per tant, el marge per decidir és gran”, ha dit. D’aquesta manera, segons Sarramona, “les famílies es poden estalviar en marques i consum innecessari, i trauríem molta pressió a les mares”. Malgrat tot, ha assegurat que “és una discussió dels avis, perquè els pares d’avui no havien nascut o eren molt joves quan va morir Franco”.

Tot i matisar que “no cal pensar en uniformes de faldilles de quadres i americanes de golf”, ha afirmat que “la qüestió és establir una política de mínims”. “La unanimitat és difícil de trobar, però es pot arribar a un ampli consens. Però aquesta feina s’ha de complementar des de casa”, ha dit.

 

16 comentaris

 • Mayte

  10/04/2011 21:20

  Així m’agrada, enlloc d’educar els nens posem uniforme. Eliminem la diversitat que ens complica la vida!
  http://www.elmeullocenelmon.blogspot.com

 • Mireia Xemeneia

  09/04/2011 14:23

  I per què no anem tots amb uniforme, per desestressar-nos socialment? Els adults, vull dir. És clar, home, així no haurem de pensar tant al de matí, i no estarem pendents de la moda, uix.

 • dolors esquius grandon

  06/04/2011 22:39

  Valdria més que es dediquesin a solucionar problemes reals . Com per exemple la bestiesa de la eliminació de la hora sisena.
  I deixesin de distreure la perdiu amb temes tant absurds com els uniformes.
  Si redueixen els presupostos a la pública i redueixen les hores lectives, el problema més petit serà si van o no amb uniforme.
  Totalment d’accord amb les opinions de que l’status es pot demostra de moltes altres maneres.

 • Blanca

  05/04/2011 20:15

  Andreu, totalment d’acord amb tu, el primer que he pensat en llegir l’article és….i un catedràtic sexista m’ha de dir com hem de portar els petits a l’escola? Per mi el seu discurs ha perdut tota la credibilitat amb la frase “treuriem molta pressió a les mares”….

 • Rosa

  05/04/2011 19:23

  Jo vaig dur uniforme. Us puc assegurar que tot i portar uniforme, els nois i noies que vulguin marcar “status” ho faran: amb els complements, rellotges, telèfons mòbils, etc. Cal una tasca educativa (i no un uniforme) per abordar aquest suposat consum innecessari. Recordo a més la incomoditat del teixit: un tergal que a l’hivern no abrigava, i que a l’estiu ens feia sufocar de calor. De debò hi ha algú que vol tornar a això?

 • Marc

  05/04/2011 18:12

  Així doncs ara el sentit pedagògic passa per la homogenització de la societat. Així entre d’altres coses evitem els possibles conflictes derivats de la diversitat i no caldrà ensenyar als nostres fills com resoldre’ls. Més fàcil per ells, més còmode per nosaltres i qui dia passa any empeny.
  Em sembla deplorable.

 • m. carmen casajus

  05/04/2011 17:58

  de quien habla este señor de los alumnos de las escuelas privadas? porque si se pasea a la salida de la mayoria de las publicas estas diferencias son minimas. Los uniformes son mas caros que un chandal o un tejano y una camiseta, se haran viejos, pasaran de mayores a pequeños, rahidos por el sobreuso y seran la medida para etiquetar a que clase economico-social pertenecen las familias , creando asi mas distanciamiento y marginación. En que mundo viven?? Algun pudiente de CIu tiene familiares con empresas textiles???

 • Laura

  05/04/2011 17:50

  les desigualtats només s’amagaran durant 5 dies a la setmana. a més, hi ha altres elements que diferencien els nens. Encara que vesteixin igual no tots portaran el mateix rellotge, ni la mateixa motxilla, ni el mateix penjoll…
  Trobo que és innecesari l’ús de l’uniforme i que és una polémica que no ens hauriem de plantejar en aquestes èpoques de crisis on primen altres afers més importants.

 • marta

  05/04/2011 17:19

  Clar, l’uniforme no és car, el reglen. I les nenes que tenen molt de pit, o molt de cul, ja en tindran de la seva mida. Perquè ho sneto molt, mai a la vida m’ha anat be un uniforme de la feina, no em puc imaginar els riures dels companys si encara estigués a l’institut.

  SI els apres no saben dir que no a l’exigència de les marques, es perquè tenen un problema de disciplina a casa.

  Que marquin uns mínims em sembla molt necessari, però impossar una vestimenta, ho sento, però no és gens pedagògic. O aquest home no ha vist el que passa als institus anglesos, on les adolescents agafen talles molt petites per anar arrapades, els chicots talles grans per anar en plan rapero, si fas una talla especial sembles un ninot…

  Una mica de sentit comú.

 • Andreu

  05/04/2011 17:16

  i els pares que com jo vestim els fills cada dia, que?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús