“L’uniforme a l’escola trauria molta pressió a les mares”

Jaume Sarramona, catedràtic emèrit en Pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona, s’ha mostrat partidari de regular d’alguna manera la vestimenta a les escoles. En una entrevista a RAC1, Sarramona ha reconegut que, si bé “no és el tema cabdal de l’educació, és evident que la indumentària és un element distorsionant”, tot i que ha afegit que “no hi ha veritats absolutes”. “Traiem aquest element distorsionant de les escoles per poder fer altres coses”, ha sentenciat.

El catedràtic creu que s’ha de parlar amb els pares “perquè es pugui anar a l’escola amb una roba respectuosa”. “El nombre de dies sense escola en comparació amb els dies amb escola a l’any és molt superior, per tant, el marge per decidir és gran”, ha dit. D’aquesta manera, segons Sarramona, “les famílies es poden estalviar en marques i consum innecessari, i trauríem molta pressió a les mares”. Malgrat tot, ha assegurat que “és una discussió dels avis, perquè els pares d’avui no havien nascut o eren molt joves quan va morir Franco”.

Tot i matisar que “no cal pensar en uniformes de faldilles de quadres i americanes de golf”, ha afirmat que “la qüestió és establir una política de mínims”. “La unanimitat és difícil de trobar, però es pot arribar a un ampli consens. Però aquesta feina s’ha de complementar des de casa”, ha dit.

 

16 comentaris

 • @eva_gea

  05/12/2011 15:33

  De pedagoga a pedagog, 2 qüestions que em venen al cap desprès de fer un cop d’ull a l’escrit:
  1) Als pares, no els trauria molta pressió?!
  2) La vestimenta, no deixa de ser una forma d’expressió pel jovent que pot ser coartada per l’uniforme?!

 • Eli Z. Mont

  30/06/2011 13:54

  A les escoles treballem cada dia per fer entendre als nens i nens que ser diferent no és pas dolent. Treballem la diversitat, les diferents cultures, els valors… Intentar tenir alumnes iguals ens fa anar enrere com a societat, a part de ser uns hipòcrites.
  La diferència de classes socials no només es veu en la roba. I quan el pare o mare d’uns dels nens vingui amb un Audi i l’altre hagi d’anar en bicicleta perquè no tenen per un cotxe, què? I el dilluns quan els nens expliquin on han anat al cap de setmana, i un d’ells pugui dir que ha estat a Calella de Palafrugell perquè hi tenen un apartament i l’altre s’ha de quedar a Barcelona no només els caps de setmana sinó que també l’estiu, llavors què?
  L’escola representa la societat en petita, per tant, ni els nens poden estar separats per sexes, ni poden portar uniformes, ni podem fer veure que no hi ha problemes al món i evitar-los tots els entrebancs que poden tenir.
  Això està deixant de ser educació.

 • Octavi Fornés

  14/05/2011 18:22

  Es veu que els pares no portem els nens al cole i no hem de preparar la roba el dia abans. Quin fàstic de masclisme social!

 • Auali

  17/04/2011 1:45

  Com que a les mares? I als pares no? Quin pedagog, reproduint els clixés sexistes!!

 • Víctor Montes Ortega

  13/04/2011 9:59

  Això em sembla una barbaritat, ja que es anticonstitucional si ho posa com a llei una Comunitat Autònoma o el Govern, ja que viola els drets de lliure expressió. Per altra banda, el que, en la meva escola he vist moltes vegades, es que moltes noies van molt escotades, i amb minipantalons o microfaldes que fan que s’observi les calces.
  Això si que s’hauria de restringir.

 • Maria Hierro Guiu

  11/04/2011 8:13

  I què farem amb els alumnes que ara no paguen ni els llibres ni porten a l’escola un trist llapis perquè a casa seva el diners són per menjar?, els hi subvencionarem els uniformes? Quants? i quan algú vindrà a l’escola sense uniforme perquè el té brut l’enviarem a casa? I si només en tenen un com aguantarem els mestres, el divendres els perfums dels nostres alumnes que no s’hauran canviat de roba en tota la setmana?.
  Jo us demanaria que intentéssiu arreglar el problemes de l’escola no empitjorar-los. Gracies

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús