La setmana blanca, als EUA

La que aquí es coneix com a setmana blanca, els Estats Units és la Winter Break americana i sol caure la tercera setmana de febrer i la fan la majoria d’escoles públiques. L’Agència Catalana de Notícies en va publicar un reportatge analitzant com es desenvolupa aquesta iniciativa als EUA on, en alguns estats, funciona des de 1992.

Malgrat que els pares novaiorquesos també se les han d’enginyar per combinar el seu horari laboral amb aquesta aturada d’hivern, no es plantegen que hagi de desaparèixer i consideren que és bo per als nens. La Sara Gephard, dissenyadora i mare d’una nena de cinc anys, i el Gregory Yang, arquitecte i pare d’una nen de nou anys, opinen però que la setmana blanca suposa un cost extra per a ells i, com els progenitors catalans, compten amb l’ajuda i temps dels avis perquè tinguin cura dels néts.

Als Estats Units, una part important de les escoles públiques van celebrar la setmana blanca del 21 de febrer fins al 27 de febrer, el que es coneix com el ‘winter break’ o la ‘kids week’, la setmana dels nens. A Nova York, el nou calendari es va començar a aplicar el 1992 arran d’una retallada pressupostària que va obligar a l’administració a acceptar una vella reivindicació dels mestres de tenir una quarta tongada de vacances (que se sumava a l’estiu, el Nadal i la setmana de primavera).

Part de la cultura i els costums

Les fortes reticències inicials de les associacions de pares s’han anat diluint, un cop assimilat el canvi d’hàbits, i ara els novaiorquesos no es plantegen suprimir aquesta aturada d’hivern malgrat els mals de cap que els suposa conciliar la vida laboral amb les vacances dels nens.

‘La setmana blanca suposa un desafiament per a la majoria de pares, però és part de la nostra cultura i no crec que ningú es qüestioni suprimir-la’, opina a l’ACN la Sara Gephard, copropietària d’un estudi de disseny al barri de Brooklyn de Nova York i mare de l’Eden, una nena de cinc anys que va al parvulari cada dia des de dos quarts de nou del matí fins a dos quarts de tres de la tarda.

Aquest ‘winter break’, la Sara va fer malabars per quadrar els seus horaris amb els de la seva filla i va mobilitzar la cangur i el seu pare, que ja està retirat, perquè li donessin un cop de mà. ‘El meu pare viu a Salem (Massachussets) i li vaig demanar si podia venir a Nova York per ajudar-me amb l’Eden’, explica la Sara. El que es tradueix en un viatge de cinc hores de trajecte amb autobús per tenir cura de la seva néta.

A més de l’ajuda de l’avi, la Sara també va pagar hores extra a la seva cangur, es va demanar un dia de festa i va apuntar l’Eden un parell de dies a un campament de dansa. ‘Definitivament la setmana blanca resulta cara’, afirma la Sara, i hi ha el problema que aquest període de vacances escolar ‘no coincideix amb el calendari de cap de nosaltres’, afegeix. Malgrat això, per a ella la setmana blanca ‘és bona’ per als nens perquè l’escola ‘pot resultar cansada, especialment per als més petits’.

Quadrar horaris

Una opinió que comparteix el Gregory Yang, un arquitecte que treballa en el mateix espai que la Sara i és pare d’un nen de nou anys, el Luca. El Gregory, divorciat, es va partir la setmana blanca amb la seva exdona i va tenir el Luca uns dies. Així, aquest arquitecte va decidir fer tres hores en tren amb el Luca i plantar-se a casa els seus pares, a Washington D.C. ‘El Luca va passar uns dies amb els avis i jo vaig aprofitar per fer feina des d’allà’, explica el Gregory.

Per a aquest arquitecte tampoc té sentit suprimir la setmana blanca. ‘Crec que és important mantenir-la’, explica el Gregory, que recorda que, quan era petit, per a ell significava ‘un temps per anar a esquiar’, i opina que és bo que, si es pot, ‘els nens aprenguin a esquira durant aquest període de l’any’

Tot i això, el Gregory també accepta que és difícil combinar horaris laborals amb la setmana santa i afegeix que, a diferència d’ell i la Sara, que tenen horaris flexibles, la majoria de pares tenen horaris inamovibles i ‘és dur’ organitzar-se per tenir cura dels fills.

Una altra setmana de festa per primavera

Les escoles públiques als Estats Units fan la setmana blanca a l’hivern i tornen a tenir una setmana de festa a la primavera (‘spring break’), mentre que les escoles privades ho concentren tot en l”spring break’ una o dues setmanes de vacances a finals de març, depenent del centre educatiu.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús