La teva escola no té biblioteca?

L’ARA busca centres educatius que no tinguin biblioteca pròpia. La Generalitat disposa d’un programa per millorar les biblioteques escolars, però el pressupost és limitat i encara hi ha molt centres que ni tant sols tenen aquest espai.

Una bona biblioteca afavoreix la igualtat entre els alumnes. L’últim informe PISA demostra que hi ha una relació directa entre el nombre de llibres que tenen els pares i la comprensió lectora dels fills. Una biblioteca a casa, el barri o l’escola és el millor antídot contra el fracàs escolar. A l’ARA Més pots llegir el reportatge sobre l’escola i la lectura que publica l’edició en paper del diari. També pots veure com treballa el mestre que porta la biblioteca de l’escola Collaso i Gil de Barcelona, Carles Casanovas, a l‘ARA TV.

Volem fer el mapa dels col·legis i instituts catalans sense biblioteca. Contacta amb nosaltres a través de societat@ara.cat, el Twitter o el Facebook.

2 comentaris

 • Iliana Garcimarrero

  07/02/2011 10:54

  m’agrada molt aquest espai, felicitats!!!

 • Bibliomedia-MRP

  27/01/2011 22:37

  Des de Bibliomèdia felicitem la iniciativa del diari Ara de donar la rellevància que es mereix la lectura i de tractar aquest tema a partir del suport imprescindible que les biblioteques representen perquè la lectura esdevingui un bé social generalitzat.
  A Bibliomèdia ens trobem persones dedicades a l’educació que treballem des de les escoles, instituts, biblioteques, serveis educatius, etc. per a l’establiment de la biblioteca escolar en centres educatius d’ensenyament no universitari. Tenim en comú el convenciment professional que la biblioteca escolar és imprescindible per tal que els nois i les noies es formin de manera completa i en tots els aspectes: en la recerca de la informació, en la construcció personal i col·lectiva del coneixement i la formació de valors.
  Compartim i volem reforçar alguns comentaris que s’han fet en aquest blog.
  La iniciativa del diari de dibuixar un mapa amb els centres educatius que encara no tenen biblioteca és molt bona per visualitzar el que encara és una realitat present al nostre país. Però potser no n’hi ha prou.
  Es tracta de comparar si hi ha més o menys centres que tenen biblioteca? No ens enganyem.
  Si analitzéssim el conjunt de centres que sí que en tenen, visualitzaríem una altra realitat: que hi ha centres que amb molt d’esforç mantenen i dinamitzen biblioteques dignes, però que també n’hi ha molts -potser la majoria- que encara anomenen biblioteques a alguns espais amb llibres més o menys ordenats, però molts distants del concepte actual de biblioteca escolar.
  Agraïm al diari Ara que hagi facilitat aquest espai de comunicació i l’aprofitem per expressar, una vegada més, el nostre convenciment que la biblioteca escolar és imprescindible per millorar la qualitat de l’educació i el procés d’aprenentatge de l’alumnat.
  Biblioteca escolar sí, però adequada a les necessitats de la societat del segle XXI, que estigui integrada al projecte educatiu de centre i que treballi per:
  – Promocionar l’alumnat per tal que aconsegueixi una adequada alfabetització informacional amb l’adquisició de les competències comunicatives, metodològiques, personals i específiques.
  – Crear i fomentar l’hàbit i el gust per llegir per tal d’adquirir coneixements, desenvolupar la imaginació i entretenir-se (UNESCO)
  – Formar persones responsables, respectuoses i participatives en la societat, amb criteri propi i sentit crític.
  Per tal que cada centre pugui disposar d’una biblioteca segons aquest model fan falta recursos humans (un/a bibliotecari/a escolar i una comissió de biblioteca) i econòmics, així com també formació específica pel professorat.
  Considerem que desplegar i implementar a tots els centres aquest model de biblioteca escolar és una oportunitat per donar un nou impuls al sistema educatiu adequant-lo a les necessitats i a la realitat de la societat d’avui.
  I expressem el nostre desig de que això, que per a nosaltres és una prioritat bàsica, també ho sigui per a les persones que des del govern decideixen la política educativa del nostre país.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús